Meer informatie?

Vul hier uw gegevens en uw vraag in en wij nemen spoedig contact met u op om antwoord te geven op uw vraag of vragen. 

Meteen contact? Bel dan naar:  0597 413236

Zorgverzekeringen en Fysiotherapie

Zorgverzekeringen en Fysiotherapie

Terug naar Actueel | Gepubliceerd op:

Zorgverzekeringen: kan jij door de bomen het bos niet meer vinden? Er zijn tegenwoordig zoveel zorgverzeraars en welke is nou het beste voor jou? 

Om daar een goede keuze in te kunnen maken hebben we informatie over de fysiotherapie binnen de zorgverzekeringen op een rijtje gezet:

Hoe wordt fysiotherapie vergoed in 2024?

Het is niet altijd even duidelijk hoeveel fysiotherapie je vergoed krijgt en waarvoor. Om je te helpen hebben we een aantal feiten op een rijtje gezet.

Zit fysiotherapie in de basisverzekering? Voor volwassenen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid staat, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen per aandoening moeten uit je aanvullende verzekering komen, of moet je zelf betalen. Dit geldt bijvoorbeeld na (grote) operaties, bij neurologische aandoeningen, lymfe problematiek of kanker. Uitzondering hierop is Menzis (en Anderzorg): wanneer de patiënt een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft (mag ook een klein pakket zijn), dan worden de eerste 20 keer ook vergoed, zonder Eigen Risico. De lijst “chronische aandoeningen fysiotherapie” is te vinden via deze link: Chronische lijst

Daarnaast zijn er nog een aantal aandoeningen die wel uit de basisverzekering vergoed worden:

- Bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelingen van bekkenfysiotherapie vergoed (dit telt wel mee voor het eigen risico)

- Bij artrose aan de heup en knie worden de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed (dit telt wel mee voor het eigen risico)

- Bij etalagebenen (claudicatio intermittens) worden de eerste 37 behandelingen vergoed (dit telt wel mee voor het eigen risico)

- Bij COPD wordt, afhankelijk van de ziektelast en ziektestabiliteit (longaanvallen), tot maximaal 70 behandelingen per jaar vergoed (dit telt wel mee voor het eigen risico)

- Fysiotherapie als herstelzorg na ernstige coronaklachten. Het gaat om maximaal 50 behandelingen. Heb je na zes maanden nog meer zorg nodig? Dan kan de periode verlengd worden met nog een keer zes maanden. Een medisch specialist bepaalt of die tweede periode nodig is (dit telt wel mee voor het eigen risico)

- Kinderen onder de 18 jaar hebben tenminste recht op 2 trajecten van 9 behandelingen per klacht vanuit de basisverzekering (hiervoor geldt geen eigen risico)

Menzis/Anderzorg vergoedt 16 behandelingen extra na een ongeval, indien er sprake is van een aanvullende verzekering (geen eigen risico). Deze vergoeding moet u zelf z.s.m. aanvragen bij Menzis/Anderzorg, wij hebben vervolgens het toestemmingsformulier nodig om te kunnen declareren.

Hoeveel fysiotherapie u vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering is afhankelijk van uw polis. Hier ziet u een overzicht van alle zorgverzekeraars en de fysiotherapievergoedingen: Vergoedingen fysiotherapie 2024.

 

Wat verandert in 2024 aan de zorgverzekering, hoe hoog is komend jaar de zorgpremie en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico?

Zorgpremie basisverzekering

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. De afgelopen jaren is de zorgpremie steeds gestegen. Voor 2024 is dat niet anders. De nieuwe zorgpremies van de vier grootste zorgverzekeraars op een rij:

CZ: van 138,25 euro naar 145,85 euro

Menzis: van 141,25 euro naar 146,75 euro

VGZ: van 141,95 euro naar 146,95 euro

Zilveren Kruis: van 138,95 euro naar 147,45 euro

 

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding. Zorg voor kinderen en bijvoorbeeld zorg door de huisarts horen daar niet bij.

Het eigen risico zal tot 2026 bevroren blijven. Dat betekent dat het verplichte eigen risico in 2024 €385 is. Net als in eerdere jaren.

 

Wijzigingen basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering voor zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Voor 2024 wijzigt het basispakket weer op een aantal punten:

 
Fysio- en oefentherapie in het kader van valpreventie

Vanaf 2024 krijgen ouderen die een hoog valrisico én onderliggende klachten hebben een vergoeding voor een beweegprogramma met begeleiding van de fysiotherapeut. De huisarts bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt.

 

Overzicht zorgverzekeraars 2024

Voor 2024 heeft PrengerHoekman besloten geen contract met ASR (waaronder Ditzo), ENO (waaronder Salland, Holland Zorg) en Caresq (waaronder Aevitae EUCare) te tekenen.

Als u één van deze verzekeringen heeft, dan zult u (via Infomedics) van ons de factuur voor uw behandeling(en) ontvangen. Indien u voldoende verzekerd bent, dan kunt u de factuur zelf naar uw zorgverzekering doorsturen, waarna u deze geheel of gedeeltelijk vergoed zult krijgen. 

Raadpleeg voor de precieze vergoeding (de website van) uw zorgverzekeraar.

 

Welke zorgverzekeraars zijn er?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zorgverzekeraars vergelijken?

Tot 31 december 2023 is het nog mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Wil je gemakkelijk zorgverzekeraars vergelijken en erachter komen welke verzekering het beste aansluit op jouw zorgbehoeften kijk dan op vergelijkingssites zoals Zorgkiezer.nl en Independer.nl.

Tot 1 februari 2024 is het vaak nog mogelijk om de aanvullende verzekering te wijzigen.

Bij een klein aantal zorgverzekeringen kunnen er (onder voorwaarden) enkele behandelingen meegenomen worden naar een volgend jaar. Raadpleeg uw zorgverzekering of dit het geval is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan dit bericht kunnen geen rechten ontleend worden.

Bekijk ook

Bring a Friend actie Sportcentrum

Bring a Friend actie Sportcentrum

Gepubliceerd op: 06-05-2024 10:59
BRING A FRIEND! 1 mei was het de dag van de arbeid, maar ook de dag van de Fitness. Omdat samen sporten nog veel leuker is mag je van 1 tot 11 mei 2024 je vri…
 
Gratis voetenspreekuur zaterdag 20 april

Gratis voetenspreekuur zaterdag 20 april

Gepubliceerd op: 14-04-2024 08:40
 Op zaterdag 20 april is er weer een voetenspreekuur met podologen van Schutrups en onze fysiotherapeuten.