Meer informatie?

Vul hier uw gegevens en uw vraag in en wij nemen spoedig contact met u op om antwoord te geven op uw vraag of vragen. 

Meteen contact? Bel dan naar:  0597 413236

Zorgverzekeringen en Fysiotherapie

Zorgverzekeringen en Fysiotherapie

Terug naar Actueel | Gepubliceerd op:

Zorgverzekeringen: kan jij door de bomen het bos niet meer vinden? Er zijn tegenwoordig zoveel zorgverzeraars en welke is nou het beste voor jou? 

Om daar een goede keuze in te kunnen maken hebben we informatie over de fysiotherapie binnen de zorgverzekeringen op een rijtje gezet:

Hoe wordt fysiotherapie vergoed in 2024?

Het is niet altijd even duidelijk hoeveel fysiotherapie je vergoed krijgt en waarvoor. Om je te helpen hebben we een aantal feiten op een rijtje gezet.

Zit fysiotherapie in de basisverzekering? Voor volwassenen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid staat, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen per aandoening moeten uit je aanvullende verzekering komen, of moet je zelf betalen. Dit geldt bijvoorbeeld na (grote) operaties, bij neurologische aandoeningen, lymfe problematiek of kanker. Uitzondering hierop is Menzis: wanneer de patiënt een aanvullende verzekering heeft (mag ook een klein pakket zijn), worden de eerste 20 keer ook vergoed, zonder eigen risico. De lijst “chronische aandoeningen fysiotherapie” is te vinden via deze link: Chronische lijst

Daarnaast zijn er nog een aantal aandoeningen die wel uit de basisverzekering vergoed worden:

- Bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelingen van bekkenfysiotherapie vergoed (dit telt wel mee voor het eigen risico)

- Bij artrose aan de heup en knie worden de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed (dit telt wel mee voor het eigen risico).

- Bij etalagebenen (claudicatio intermittens) de eerste 37 behandelingen  (dit telt wel mee voor het eigen risico).

- Bij COPD wordt, afhankelijk van de ziektelast en ziektestabiliteit (longaanvallen), tot maximaal 70 behandelingen per jaar vergoed (dit telt wel mee voor het eigen risico). -

Fysiotherapie als herstelzorg na ernstige coronaklachten. Het gaat om maximaal 50 behandelingen. Heb je na zes maanden nog meer zorg nodig? Dan kan de periode verlengd worden met nog een keer zes maanden. Een medisch specialist bepaalt of die tweede periode nodig is (dit telt wel mee voor het eigen risico).

-Kinderen onder de 18 jaar hebben tenminste recht op 2 trajecten van 9 behandelingen per klacht vanuit de basisverzekering (hiervoor geldt geen eigen risico).

Menzis vergoedt 16 behandelingen extra na een ongeval, indien er sprake is van een aanvullende verzekering (geen eigen risico).

Hoeveel fysiotherapie u vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering is afhankelijk van uw polis. Hier ziet u een overzicht van alle zorgverzekeraars en de fysiotherapie vergoedingen: Vergoedingen fysiotherapie 2024.

 

Wat verandert in 2024 aan de zorgverzekering, hoe hoog is komend jaar de zorgpremie en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico?

Zorgpremie basisverzekering

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. De afgelopen jaren is de zorgpremie steeds gestegen. Voor 2024 is dat niet anders. De nieuwe zorgpremies van de vier grootste zorgverzekeraars op een rij:

CZ: van 138,25 euro naar 145,85 euro

Menzis: van 141,25 euro naar 146,75 euro

VGZ: van 141,95 euro naar 146,95 euro

Zilveren Kruis: van 138,95 euro naar 147,45 euro

 

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding. Zorg voor kinderen en bijvoorbeeld zorg door de huisarts horen daar niet bij.

Het eigen risico zal tot 2026 bevroren blijven. Dat betekent dat het verplichte eigen risico in 2024 €385 is. Net als in eerdere jaren.

 

Wijzigingen basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering voor zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Voor 2024 wijzigt het basispakket weer op een aantal punten:

 
Fysio- en oefentherapie in het kader van valpreventie

Vanaf 2024 krijgen ouderen die een hoog valrisico én onderliggende klachten hebben een vergoeding voor een beweegprogramma met begeleiding van de fysiotherapeut. De huisarts bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt.

 

Overzicht zorgverzekeraars 2024.

Voor 2024 heeft PrengerHoekman besloten geen contract met ASR, Salland (ENO) en Caresq (EUCare) te tekenen. Per verzekering geeft dat de volgende gevolgen:

ASR:                              85% van het bedrag wordt vergoed.

Salland (ENO):               Vast tarief wordt uitgekeerd, zie website zorgverzekeraar voor meer informatie.

EUCare (Aevitae):          Vast tarief wordt uitgekeerd, zie website zorgverzekeraar voor meer informatie.

 

Welke zorgverzekeraars zijn er?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zorgverzekeraars vergelijken?

Het is mogelijk om tot 31 december 2023 over te stappen.

Wil je gemakkelijk zorgverzekeraars vergelijken en erachter komen welke verzekering het beste aansluit op jouw zorgbehoeften, u kunt dan gebruik maken van meerdere vergelijkwebsites zoals Zorgkiezer.nl en Independer.nl.

 

 

Bekijk ook

Gratis voetenspreekuur zaterdag 25 november

Gratis voetenspreekuur zaterdag 25 november

Gepubliceerd op: 23-11-2023 09:41
Terug van weggeweest! Heb jij voet, knie, heup of rugklachten kom dan naar ons gratis spreekuur. Onze fysiotherapeuten en de podologen van Schutrups voetzorg staan voor je…
 
Vacature: Leden Raad van Toezicht

Vacature: Leden Raad van Toezicht

Gepubliceerd op: 09-11-2023 11:02
Wij zoeken twee kandidaten voor onze nieuw in te richten Raad van Toezicht. Deze raad zal als doel hebben PrengerHoekman adviserend te versterken om zo de duurzame beschikbaar…